تحول دیجیتالی (Digital Transformation)
ما فرهنگ، روشهای عملیاتی و استراتژی کسب و کارمون رو بر اساس تجربیات قبلی میسازیم. اما در نهایت موفق نمیشیم خودمون رو با اقتصاد دیجیتالی در حال ظهور وفق بدیم. علت اینه که چیزهایی که قبلا کار میکردن حالا دیگه نمیکنن و سازمانها نیاز دارن تکامل پیدا کنن.
اگه سازمان شما میخواد که همه پتانسلهای وب رو تحت سلطه خودش بگیره، باید یه سری تغییرات اساسی و بنیادی در خودش ایجاد کنه. لازمه چند تا قدم مهمی که در ادامه توضیح میدم رو بردارید.
یه هسته دیجیتالی توی تیمتون ایجاد کنید
دیجیتال چیزی نیست که بشه برون سپاریش کرد یا در قالب یه پروژه به شخصی واگذارش کنیم تا برامون درستش کنه. دیجیتال ابزاریه که روی همه جنبههای سازمان از روش تعامل با مشتری تا تقسیم وظایف و اختیارات کارمندها اثر میزاره.
برای اینکه بتونید توی عرصه دیجیتال حضور موثر و کارآمد داشته باشید به یه تیم دیجیتالی نیاز دارید که بهتون توی انجام دگرگونیها کمک کنه. یه تیمی که باید برای همیشه داشته باشید. نیاز شما به اونها به این خاطره که کشف کنن دیجیتال از چه طریقی میتونه بهتون کمک کنه، سازمانتون رو تمرین بدن و یه فرهنگ دوستانه دیجیتالی جدید ایجاد کنن.
به دیجیتال استقلال مورد نیازش رو بدید
دیجیتال باید یه بخش مستقل از سازمان شما باشه. اگه قرار باشه ببریدش زیر مجموعه یه چیزی مثل بازاریابی، در نهایت فقط به چشم یه ابزار بازاریابی بهش نگاه میکنید و نه بیشتر. دیجیتال باید از نظر عملکرد و نگاه به صورت یه بخش مستقل از سازمان باشه.
به تیم دیجیتالی قدرت بدید
به واسطه مهارتهای تکنیکی که متخصصین وب دارن، اغلب اونها رو صرفا فقط یه مجری میبینن. یعنی اهداف، استراتژی و هدایت دیجیتالی داره یه جای دیگه از سازمان تعریف میشه.
تیم دیجیتالی باید توی تعریف برنامههای عملیاتی سازمان شما نقش داشته باشن. باید بهشون مجوز و قدرت بدید تا در مورد مسایل دیجیتالی شما اثرگذار باشن و به حضور شما در دنیای دیجیتال رنگ و شکلی رو بدن که باید باشه.
اونها تخصص و تجربهایی که لازم هست رو دارن. بنابر این نباید بدون در نظر گرفتن میزان اثرگذاریشون، فقط برای اجرا کردن و ساختن ایدهها ازشون استفاده کنید.
یه رهبر دیجیتالی قوی منصوب کنید
اگه تیم دیجیتالی قراره یه همچین نقش محوری رو توی دگرگونی کسب و کار در بهره برداری از ابزارهای دیجیتالی بازی کنه، نمیتونه فقط از چند نفر نیروی تازه کار و بی تجربه تشکیل شده باشه.
استراتژیدیجیتالی شما نیاز به یه رهبر قوی و با تجربه داره. کسی که دانش دیجیتال و تجربه کسب و کاری داشته باشه و به روش استفاده سازمان از ابزارها شکل بده.
این شخص باید روی حوزه دیجیتال قدرت و اختیار کامل داشته باشه. قدرت و صلابت شخصیت داشته باشه که بتونه فرهنگ سازمانی رو با ارائه راهکارهای دیجیتالی به چالش بکشه و یا زیر و رو کنه.
به دیجیتال به عنوان راه حل نگاه کنید
دیجیتال اغلب به سازمان شما راهی برای انجام دادن بهتر و سریعتر کارها با هزینه کمتر رو نشون میده. متاسفانه خیلی از سازمانها موفق نمیشن از این پتانسیل و ظرفیت استفاده کنن چون میخوان به عقب برگردن و با روشهای قبلی کارارو پیش ببرن.
برای اینکه از به حاشیه رفتن دیجیتال پیش گیری کنید، میتونید از رویکردی استفاده کنید که من اسمش رو میزارم «دیجیتال به طور پیش فرض». سازمان شما قبل از اینکه به جایگزینها فکر کنه، باید همیشه اول دنبال راهکار دیجیتالی باشه. این کاریه که باعث میشه ظرفیت و نگاه دیجیتالی توی سازمان بالا بره.
مطمئن بشید دیجیتال یه نماینده داره
برای یه سازمانی که میخواد حداکثر استفاده رو از دیجیتال ببره، لازمه یه نفر با تخصص دیجیتالی توی مدیران ارشدش باشه. متاسفانه بیشتر مدیران ارشد تفکرات سنتی پیش از عصر دیجیتال دارن. بنابر این خیلی ضروریه که یه نفر رو از خارج بیارید و بهش توی تیم مدیریت یه مسئولیت بدید.
مشتری محور بشید
دنیای دیجیتال به شما فرصت میده که خیلی بهتر در مورد مشتریتون اطلاعات بدست بیارید و بهش خدمات بدید.
مشتریهای آنلاین دیگه یادگرفتن کردن که بهترین و بالاترین کیفیت خدمات رسانی رو بخوان. برای یه سازمان در صورتی که میخواد در دنیای دیجیتال موفق بشه لازمه که مشتری محور باشه و از ابزارها استفاده کنه تا بتونه نیازهای مشتریانش رو بهتر درک نه.
توسعه ادامه دار و منظم رو بپذیرید
خیلی از سازمانها دیجیتال رو مثل یه پروژه ساختمون سازی میبینن. کاری که با یه هزینه محدود و یه فرایند نگهداری خیلی موچیک انجام میشه. ولی ما معتقدیم که باید اون رو مثل یه باغ ببینن. یه باغ نیاز داره که بطور مداوم کاشته بشه، پرورش پیدا کنه و هرس بشه. باغها به بهینهسازی ادامه دار نیاز دارن.
سازمانها باید یه برنامه ادامه دار برای نظارت بر دیجیتال داشته باشن.
سازمانها باید روی رفتار کاربرانشون تمرکز کنن و دنبال راههای جدید برای پاسخ گویی به نیازهای اونها بگردن. این کار به شکل یه پروژه محدود زمان دار ممکن نیست.
یه استراتژی تر و تمیز تنظیم کنید
ما اعتقاد داریم که هر سازمانی به یه استراتژی تر و تمیز برای استفاده موثر از دیجیتال نیاز داره. تیم دیجیتالی باید از کار تحت فشار و صرفا اجرایی خارج بشه و بیاد در کنار سایر واحدها قرار بگیره و روی برنامههای توافق شده کار کنه.
این استراتژی نباید ایزوله باشه. سازمان نیاز داره که استراتژیدیجیتالش رو با همه جنبههای خارجی و نیازهای مشتریانش گره بزنه. باید بتونه با تغییر معیارها منطبق بشه و سیاست هاش رو بر اساس چیزی که دنیای دیجیتال نیاز داره تغییر بده.
یه استراتژیدیجیتال خوب باید باید به جای اینکه روی «کارهایی که سازمان میخواد مشتری انجام بده» تمرکز کنه، روی «کارهایی که مشتری میخواد انجام بده» متمرکز باشه.
در این مورد نظری دارید؟
شبکههای اجتماعی جای بهتری هستن.