استارتاپ ویکند شیراز و ماجراهای پیش رو
این مطلب رو من سال گذشته در مورد استارتاپویکند شیراز نوشته بودم که ۸ آبان ۱۳۹۲ برگذار شد. حالا این روزها ما مجددا قراره این رویداد رو در ۲۶ شهریور ۱۳۹۳ تجربه کنیم. به همین خاطر من این مطلب رو دوباره بروز رسانی کردم تا هم نکات جدیدی رو بهش اضافه کرده باشم و هم در خصوص رویداد امسال و ماجرای احتمالی پیش رو چند نکته رو یادآوری کنم.
چرا استارتاپویکند و یعنی چی؟
رویداد استارتاپویکند چند سالی میشه که به واسطه تلاشهای برخی دست اندرکاران پرتلاش وب وارد ایران شده و حداقل دستاوردی که داشته ایجاد روحیه کارآفرینی در جامعه بوده. اما هنوز خیلیها از کم و کیف برگزاری این رویداد بی اطلاع هستن و فرصت حضور پیدا نکردن.
بزارید اول ببینیم خود استارتاپویکند یعنی چی؟ برای رسیدن به یه تعریف مشخص لازمه اول در مورد استارتاپ حرف بزنیم. سهیل عباسی مطلب خوبی رو توی سایت خوشفکری نوشته و در مورد مفهوم استارتاپ توضیح داده. سهیل میگه:
استارتاپ یک سازمان موقته که با هدف بدست آوردن یک مدل کسب و کار تکرارپذیر و مقیاس پذیر بوجود اومده.
من اگه بخوام سادهترش کنم باید بگم استارتاپ به کسب و کاری گفته میشه که به واسطه دانش بنیان بودن هر روز در حال توسعه و تکامل کسب و کارشه. شاید بگید مگه بقیه کسب و کارها نیستن؟ در این صورت توصیه میکنم حتما مطلبی که سهیل نوشته و همینطور توضیح ناصر غانم زاده رو در مورد استارتاپها مطالعه کنید.
من میتونم توی استارتاپویکند شرکت کنم؟
خب من که البته به عنوان مربی در خدمتتون هستم ولی منظورم از این «من» شما بودید.
معمولا چه در ایران و چه در سایر نقاط دنیا، موضوع استارتاپویکندها کارآفرینی در حوزه IT و موبایل بوده. بنابر این اغلب افرادی که توی این رویداد شرکت کردن یا متخصصین حوزه IT و موبایل بودن، یا گرافیست و طراح و یا کارآفرین و سرمایه گذار. حالا اگه شما مثلا میخوایید در زمینه کشاورزی هم کارآفرینی کنید، بازم میتونید توی این رویداد شرکت کنید.
استارتاپویکند علاوه بر آموزش، مکانی برای تمرین دادن مهارت هاست
هدف از شرکت کردن در این رویداد این نیست که حتما یه محصول نرمافزاری تولید بشه. هدف اصلی در واقع اینه که یاد بگیرید چطور میشه یه استارتاپ ایجاد کنید. یا به عبارتی چطور میشه ایده اولیهتون رو ساخته و پرداخته و بعد وارد بازار کنید. بنابر این حتی اگه ایده شما مرتبط با IT نیست، اینجا میتونید روش رو یاد بگیرید و بعد برید بیرون روی ایده خودتون در زمینه کشاورزی اجراش.
انتظار ما از استارتاپویکند چی میتونه باشه؟
یکی از چیزای خیلی خوب در مورد استارتاپویکند اینه که هرکسی بتونه به این رویداد ملحق بشه. معمولا هم ملحق شدن به این رویداد به دو دلیل انجام میشه: راه اندازی یه کسب و کار و شبکه سازی.
استارتاپویکند میتونه یک سری ابزار و منابع رو در اختیار شما قرار بده که مسیر درست رو برای شما روشن میکنه. حتی اگه خودتون هم در حال حاضر یه استارتاپ قوی و خوب دارید، میتونه اون رو به یه شبکه گسترده و نامحدود معرفی کنه.
رقابت موضوع اصلی استارتاپویکند نیست. اما اگه جایی هم در متن جریان قرار میگیره باید مثبت باشه. رقابت مثبت و سازنده میتونه برای شکل دهی زندگی واقعی کمک کننده باشه. همونطور که این جمع شدن آخر هفته مهمه، مهمه که فشار و موانع اون هم مثل دنیای واقعی سازنده باشن.
توی استارتاپویکند مهمه که فشار و موانع مثل دنیای واقعی باشن
چه چیزایی رو باید پیش بینی کنید ؟
اولین استارتاپویکندی که شرکت کردم برام کمی عجیب بود. خوب چیزایی که میدیدم اونی نبودن که انتظار داشتم. برای همین لازم میبینم اگه اولین باره به استاراپ ویکند میرید یه چیزایی رو بهتون بگم.
یه نوت بوک (لپ تاپ) و یا تبلت
اینو شاید به این دلیل میگم که توی اولین استارتاپی که خودم شرکت کردم همه یه لپ تاپ، تبلت یا حداقل یه آیفون داشتن. (باشه، میدونم که دیگه این روزا همه یه آیفونی چیزی دارن. این نکته خیلی هم مهم نبود )
بیدار بودن تا آخرای شب
این دیگه واقعا و اصلا عجیب نیست!
ملاقات و کارکردن با افراد بزرگ
هرچند که بعضیها به صورت تیمی وارد استارتاپویکند میشن و هیچ کس رو بین خودشون نمیپذیرن، اما در عوض یه عده هم هستن که مشتاق ارتباطهای جدیدن. اول یه کم کار مشکله چون همه خجالتی هستن، اما روز دوم همه خیلی راحت تر هستن. سعی کنید با افراد و شبکههای مختلف تعامل داشته باشید، مهمتر اینکه دوستای جدید پیدا کنید و البته روی پروژهتون هم کار کنید.
مربی ها
در این مورد خیلی صحبت نکردم. لازمه بدونید که توی استارتاپویکند سخنرانها و مربیانی هستن که میان اطراف شما و تیمتون میچرخن و به حرفاتون گوش میدن. ممکنه بهتون توصیه هایی بکنن یا چیزایی بگن که براتون الهام بخش باشه.
اینا افرادی هستن که سالها خودشون در این زمینه کار و فعالیت داشتن و حالا اومدن که تجربیاتشون رو با شما به اشتراک بگذارد تا کارتون رو به بهترین شکل ممکنه انجام بدید. بنابر این ساده از دستشون ندید و از هر فرصتی برای بدست آوردن تجربیات بیشتر از اونها استفاده کنید. سوال بپرسید و اجازه بدید وارد کار تیمی شما بشن. در نهایت هم به توصیههاشون گوش بدید و عمل کنید.
کمبود طراح و توسعه دهنده
برای خود من خیلی عجیب بود که استارتاپویکند پره از توسعه دهندگان کسب و کار و کسانی که در زمینه تجارت کار میکنن. اما تعداد کدنویسها کمه و شاید به ندرت بشه یکیشون رو کنار خودتون ببینید. احتمالا مشغول انجام پروژه هایی هستن که نمیزاره برای این آخر هفته خیلی وقت داشته باشن.
در این مورد نظری دارید؟
شبکههای اجتماعی جای بهتری هستن.